Terk Dava Şartları

Medeni Kanun’un 164. maddesinde düzenlenmiştir. Terk, eşlerden birinin evlilik birliğinden doğan yükümlülükleri yerine getirmemek amacıyla, isteyerek ve sürekli olarak ortak yaşamı terk etmesi ve haklı bir sebep olmaksızın ortak yaşama dönmemesidir. Bu tanımdan hareketle terk nedeniyle boşanma davasının açılabilmesi için aşağıdaki şartların bulunması gerekir;

Ortak yaşamın terk edilmesi;
  Eşlerin birlikte oturdukları ortak konutun (aile konutunun) terk edilmesi veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konutuna dönülmemesidir. Eşler ortak konutta birlikte yaşamalarına rağmen, dargın olmaları, yatak odaları, yemek sofralarını ayırmış olmaları terk anlamına gelmeyecektir. Ortak konuttan ayrılma isteyerek olmalıdır. Eşlerden biri diğerini ortak konuttan atmışsa, eşin ortak konuttan ayrılmasında hukuka aykırılık unsuru yoktur, burada terk eden eş eşi ortak konuttan atmış diğer eştir. 
  Sadece ortak konutu terk etmiş olmak yeterli değildir. Bunun belli bir amaçla yapılmış olması gerekir. Bu amaçta, eşin evlilik birliğinden doğan yükümlülükleri yerine getirmemek amacıdır.
  Ortak yaşamı bırakıp gitmenin terk sayılabilmesi için TMK 164. maddesi gereği en az altı ay sürmüş ve bu durumun devam etmekte olması gerekir. Bu altı aylık süre dolmadan terk eden eş tekrar ortak konuta dönecek olursa artık terke dayanarak boşanma davası açılamayacaktır. 
  Yukarıdaki şartların gerçekleşmesi halinde terk nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için terk eden eşe, (ihtardan itibaren) iki ay içinde eve dönmesi için, terk edilen eşin istemi üzerine hakim, tarafından ihtarda bulunulmuş olması gerekir. 
  Askerlik, memuriyet, mahkûmiyet gibi sebeplerle ortak konuttan başka bir yerde oturmak terk olarak değerlendirilmeyecektir. 
  İhtar bir dava değildir. Bu nedenle yetki söz konusu olmayacağından, yetki kurallarıyla bağlı olmaksızın herhangi bir mahkemeden talep edilebilir. Görevli mahkeme, aile mahkemesidir. Hâkimin eve dönme ihtarı, terk nedeniyle boşanma davası açılabilmesinin zorunlu bir şartıdır. İhtarın hukuki sonuç doğurabilmesi için, ihtar isteğinden en az dört ay önce bağımsız ve ihtar gönderilen eşin kullanmasına hazır bir konutun bulunması gerekir. Yine ihtarın geçerli olabilmesi için, terk eden eşin gideceği yerin ayrıntılı olarak adresini, o yere ulaşabilmesi için gerekli olan gideri, ihtarın tebliği tarihinden itibaren iki ay içinde davet edilen ortak konuta gitmesi gereğini, davete uyulmaması durumunda kendisine karşı boşanma davası açılacağını içermesi gerekir. Yargıtay kararlarına göre, davalıya gönderilen ihtar kararında, erkek askerde ise askerden dönünceye kadar davalı eşin geçimini nasıl ve ne surette sağlayacağının bildirilmiş olması gerekir. 

SORULAR

TÜMÜNÜ GÖR
BİZE SORUN
CAPTCHA
Başa Dön